מדרסים לפלטפוס הם מדרסים שמתאימים לסיוע בבעיות ובכאבים הנגרמים כתוצאה מפלטפוס. פלטפוס הוא מצב רפואי נפוץ שרבים סובלים ממנו, ולכן כדאי לדעת כיצד ניתן להקל על כף הרגל. על מדרסים לפלטפוס נרחיב במאמר הבא.
מדרסים לפלטפוס- מה זה פלטפוס?
פלטפוס הוא מצב רפואי נפוץ מאוד בו למעשה כף הרגל שטוחה והקשת האורכית המחברת בין העקב לבין כריות האצבעות נמוכה ולעתים לא קיימת כלל. כאשר הקשת האורכית תקינה, היא בולמת זעזועים ומאפשרת חלוקה תקינה של משקל הגוף בין עצמות כף הרגל. אך, כאשר הקשת האורכית אינה תקינה, נגרמים שינויים במנח כף הרגל והקרסול מה שמוביל לשינוי בתפקודי מפרק הגפה התחתונה לבעיות רפואיות ולכאבים חזקים. כלומר, אצל אנשים הסובלים מפלטפוס, אין חלוקת עומסים נכונה על כף הרגל מה שמוביל לכאבים חזקים הן בכפות הרגליים והן בגב ובאגן.
מדרסים לפלטפוס- סוגי פלטפוס
קיימים שני סוגי פלטפוס-
- פלטפוס גמיש- בסוג זה הרגל שטוחה כאשר נמצאים בהליכה או בעמידה. אך כאשר נמצאים בישיבה הרגל מעט קשתית.
- פלטפוס קשיח- הסוג הנפוץ ביותר. בסוג זה הרגל שטוחה בכל מצב- עמידה, ישיבה או הליכה.
כל אחד מהסוגים הללו מצריך טיפול שמתבצע על ידי מדרסים מתאימים. המדרסים מאפשרים חלוקת עומסים נכונה ותמיכה בכף הרגל.
מדרסים לפלטפוס- מהם מדרסים?
מדרסים הם אביזר אורטופדי מיוחד, המיוצר בהתאמה אישית לכף הרגל. למדרסים מטרה ברורה והיא לשפר את ההליכה, לשפר את היציבה של הגוף, להפחית עומסים על כף הרגל, לפזר לחצים וכך להפחית כאבים.
המדרסים מוכנסים לתוך הנעליים. יש לקחת בחשבון כי המדרסים מיועדים לשימוש של אדם אחד בלבד ולא ניתנים להעברה. עם זאת, אותו אדם יוכל להעביר את המדרסים מנעל לנעל. אך יש לקחת בחשבון את טיב הנעל. במידה שיש לכם נעליים עם זווית עקומה, הכנסת המדרסים אליהם עלולה לפגוע במדרסים והם לא יוכלו לבצע את התפקיד שלהם כנדרש ולתמוך ברגל. לכן, חשוב מאוד להבין שגם לנעליים יש חשיבות רבה בטיפול עם מדרסים. התאמת המדרסים כוללת מספר שלבים בהם כף הרגל עוברת אבחון, נלקחות המידות המדויקות שלה ומייצרים מדרסים מתאימים.
מדרסים לפלטפוס- סוגי מדרסים
קיימים שני סוגי מדרסים-
- מדרסים פונקציונליים- מדרסים אלה מיוצרים במספר גרסאות שונות ומותאמים אישית למקרה של כל מטופל. מדרסים אלה נועדים לטיפול בבעיות קלות יחסית כמו קשת גבוהה או נמוכה (פלטפוס).
- מדרסים ביומכניים- מדרסים אלה מגיעי במספר גרסאות שונות ומותאמים אישית למקרה הספציפי של המטופל. מדרסים אלה משפרים את השפעת הביומכניקה (יישום של חוקי מכאניקה על המערכת הביולוגית של גוף האדם).
אז מהם מדרסים לפלטפוס?
קודם כל יש להבין כי מדרסים לפלטפוס לא מונעים את בעיית הפלטפוס ולא פותרים אותה, אלא מפחיתים את הכאבים והסבל ומסייעים בחומרת הבעיות הפתולוגיות שמקורן בפלטפוס.
מדרסים לפלטפוס למעשה ממלאים את החלל הנמצא תחת הקשת האורכית. כך המדרסים תומכים בכף הרגל ומעניקים לה מנח תקין במגע עם הקרקע. בזכות מדרסים לפלטפוס ניתן להפחית את הכאבים בעמידה, הליכה וריצה.
הפלטפוס עלול לגרום לתסמינים שונים ולבעיות רבות ביניהן דלקת בגיד אכילס, כאבים בגב התחתון, דורבן בעקב, כאבים בקרסול, שינויים במבנה עצמות כף הרגל, שברי מאמץ, כאבים בכף הרגל ועוד.
על מנת למנוע את החמרת הבעיות הקיימות ולהפחית סיכויים של בעיות נוספות חשוב מאוד להתאים מדרסים לפלטפוס בהתאמה אישית.
ילדים הסובלים מפלטפוס צריכים לקבל טיפול מתאים במהירות האפשרית. כלומר, במידה שידוע שהילד סובל מפלטפוס, חשוב מאוד להתאים לו מדרסים כבר בגיל צעיר על מנת למזער את התפתחות התסמינים ואת הבעיות הנגרמות כתוצאה מהפלטפוס. מדרסים לפלטפוס אצל ילדים מצריכים התאמה אישית למבנה כך הרגל ויש להחליף אותם אחת לתקופה, מאחר שבגדילה ובהתבגרות כף הרגל משתנה והמדרסים צריכים להשתנות בהתאם. חשוב להבין כי מדרסים שאינם מותאמים בצורה מדויקת לכף הרגל עלולים לגרום לנזק יותר מאשר תועלת.
מדרסים לפלטפוס בהתאמה אישית
מדרסים לפלטפוס נועדו לחלק עומסים ולהפחית את הכאבים בכף הרגל. לשם כך חשוב מאוד להתאים אותם באופן אישי לכף הרגל.
התאמה אישית לכף הרגל מתבצעת על ידי אורתופד מומחה שמאבחן את כף הרגל. אבחון כף הרגל יתבצע בשלושה מצבים- ישיבה עמידה והליכה. בכל מצב ייבחנו חלקים אחרים ויבואו לידי ביטוי בעיות אחרות. כמו כן באבחון יש לצלם את כף הרגל.
לאחר האבחון, יש להסביר למטופל מה הבעיה בכפות הרגליים שלו על מנת שיידע איך להתמודד איתה.
איך מתבצע האבחון?
אבחון כף הרגל מצריך התייחסות למספר פרמטרים שונים, ביניהם גובה האדם, משקל הגוף, גיל, מבנה כף הרגל ועוד. כמו כן, במהלך האבחון חשוב מאוד להבין האם המדרסים מיועדים לספורט או למטרה אחרת, כמו לדוגמא מדרסים לפלטפוס שנועדו לתמיכה בכף הרגל ולחלוקת העומסים בצורה תקינה. באבחון יבצעו מספר בדיקות-
- בדיקה של מבנה הרגל- בדיקה המתבצעת במנח בו הרגל נמצאת בזמן פעילות ספורטיבית. מנח זה נבחר על מנת לאבחן כף רגל של ספורטאים ולהתאים להם מסרבים. מנח זה למעשה מאפשר חיזור של הלחץ שמופעל על כף הרגל במהלך ריצה, קפיצה ומנוחה. יש לקחת בחשבון את העובדה שלקשת כף הרגל בדרך כלל תהיה תמיכה מינימלית.
- בדיקה של טווחי התנועה של מפרקי הקרסול ושל מפרקי הבהונות.
- באבחון יבצעו לחיצות על אזורים בכף הרגל להפקת כאב.
- באבחון תהיה התייחסות רבה למראה כף הרגל. המראה כולל פרמטרים כמו צבע כף הרגל ועובי העור בכף הרגל (לבחינה האם יש חסר ברקמות שומן בכף הרגל).
- בדיקה של מבנה הבהונות ועמדת העקבים.
- בדיקה של תפקוד שרירי הקרסול והשוק.
- בדיקה של אורך הרגליים.
מדרסים לפלטפוס- בחירת המדרסים
לאחר ששלב האבחון עבר בהצלחה, יש לבחור את סוג המדרסים המתאימים למטופל ולבעיה ממנה סובל. סוג המדרסים יושפעו מהחומר ממנו יוכנו.
את החומר יש לבחור בהתאם לבעיה ממנה סובל המטופל ובהתאם לפעילות היומיומית לשמה צריך את המדרסים, כלומר מה העבודה שלו, האם צריך את המדרסים לספורט וכדומה.
יש להבדיל בין מדרסים רכים שמתאימים לאנשים בעלי רקמת שומן דלה או בעלי כף רגל סוכרתית, לבין מדרסים קשיחים או חצי קשיחים, עשויים קרבון שמתאימים לבעיות כמו פלטפוס או קריסה של עמדת הקרסול.
פלטפוס הוא מצב בו קשת כף הרגל נמוכה מאוד או שטוחה לגמרי, כלומר שכל כף הרגל עשויה להיות שטוחה על הקרקע (המצב ההפוך מקשת גבוהה). בכף הרגל האנושים יש מפרקים, רצועות, עצמות, שרירים וגידים. המטרה של הקשת בכף הרגל היא לסייע בהליכה ובחלוקת משקל על כפות הרגליים בצורה בריאה ותקינה. כאשר כף הרגל שטוחה באופן מלא או חלקי המונח הרפואי מכונה פלטפוס. כיום, אצל למעלה מ-30% מהאוכלוסייה יש פלטפוס בדרגות שונות.
סוגי פלטפוס
מדרסים לפלטפוס חייבים להיות מותאמים אישית למי שסובל מפלטפוס. אין מדרס שיכול להיות דומה למדרס אחר, קיימים סוגים שונים של רגליים שטוחות וכל מבנה כף רגל דורש התאמה אחרת. לפניכם סוגי רגליים שטוחות:
- פלטפוס גמיש – מדובר על הסוג הנפוץ ביותר כאשר קשתות כפות הרגליים הופכות לשטוחות כל עוד הן נוגעות בקרקע. כאשר כף הרגל נוגעת בקרקע היא נוגעת בה באופן מלא וזה עלול להוביל לכאבי גב, ברכיים, צוואר ועוד. הפלטפוס יכול להיות קיים כבר מילדות אך רוב האבחנות לפלטפוס בדרגת קושי שאינה חמורה מתגלים בזמן הצבא.
- פלטפוס נוקשה – מדובר על סוג הפלטפוס הקשה ביותר לטיפול והוא מלווה בכאבים כרוניים, שינוי מבני הרקמות בכף הרגל ולעיתים אף יכול להוביל בשינויים של הפרקים.
המקרה הפשוט יותר וגם הנפוץ הוא פלטפוס גמיש שנמצא אצל רוב הסובלים מפלטפוס. פלטפוס גורם לכך שקשתות כף הרגל קורסות ומגיעות במגע עם הקרקע. הבעיה הזו מפעילה מתח עודף על הברכיים, ירכיים והגב התחתון שכן הם נושאים במשקל שכף הרגל הלא מאוזנת מבטלת. המטרה של מדרסים לפלטפוס היא להעניק תמיכה לקשת הרגליים ובכך למנוע מתח ועומס רב על אזורים שונים בגוף.
מה גורם לפלטפוס?
בגיל צעיר מאוד אצל ילדים אנחנו נוכל לראות שכף הרגל שטוחה לגמרי, אך על הגיל קשתות הרגליים אמורות להתפתח באופן טבעי. עבור אנשים מסוימים הקשתות בכף הרגל לא מתפתחות כראוי והן נשארות שטוחות לגמרי או חלקית לאורך כל החיים. יש תרגילים רבים אשר יכולים לסייע בגיל צעיר להתמודדות עם אי התפתחות של קשתות כף הרגל כמו דריכה על כדורים, פיזיותרפיה ועוד. אך כאשר כבר הגענו לגיל בוגר הקושי לשנות את מבנה כף הרגל הוא עצום וכדאי למצוא משהו שימנע ממנו להיפצע – מדרסים לפלטפוס. סביר להניח שאם אתם נמצאים בגיל צעיר אתם בכלל לא שמים לב לזה שיש לכם כף רגל שטוחה, אך ככל שתזהו את הבעיה מהר יותר ותתמודדו איתה ככה תמנעו פציעות שעשויות להיות בלתי הפיכות בעתיד.
מהם הנזקים אליהם אתם חשופים?
כל מי שסובל מפלטפוס חשף לנזקים רבים כמו פגיעות בעצמות כף הרגל, פציעה בקרסול, דלקת פרקים, גידים קרועים ועוד. הנזקים יכולים גם להגיע לאזור הברכיים והגב, במיוחד כאשר אתם מעמיסים יתר על המידה על עצמכם כמו בתקופת הצבא. הפגיעה בגב עלולה להוביל לכאבים בצוואר, כל איבר משדר לאיבר אחר ולכן צריך למנוע את השרשרת הזאת מהר ככל הניתן.
מי שיותר חשוף לפלטפוס הם אנשים שנולדו עם מבנה רגל מסוים, אנשים הסובלים מהשמנת יתר, הריון וככל שאנחנו מזדקנים ככה קשה יותר לגידים לתמוך בכף הרגל. בדרך כלל יש גם גורמים גנטיים וסביבתיים שיכולים להוביל לכפות רגליים שטוחות במוקדם או במאוחר, במונח הרפואי זה נקרא "רגל שטוחה נרכשת". כאשר מדובר על בעיה גנטית היא תופיע ותזוהה רק בגיל מאוחר ולא בגיל ילדות מכיוון שכל הילדים הם עם רגליים שטוחות.
בנוסף, אם חוויתם פציעה כלשהי כמו פריקת עצמות או קרע בגיד אתם חשופים יותר לפלטפוס מכיוון שאין תמיכה לגידים וזה מוביל לכפות רגליים שטוחות. בנוסף יש עוד תסמינים שהם פחות נפוצים כמו סוכרת, לחץ דם גבוה, השמנת יתר ועוד.
מהם מדרסים לפלטפוס?
מדרסים לפלטפוס הם אביזר אורתופדי המעניק תמיכה לקשת הרגליים, אלו הם הסוגים הטובים ביותר לפלטפוס:
- קשת נמוכה – מדרסים אלו מעניקים תמיכה חזקה, הקשת במדרס גבוהה במידה המתאימה לכף הרגל. קשת גבוהה מדי עשויה להיות כואבת למשתמש. חשוב להדגיש, מדרסים לא מגיעים בגודל אחיד אלא בהתאמה אישית.
- עקב – על המדרס להעניק תמיכה לעקב ובלימת זעזועים. העקב הוא הראשון שפוגש את הקרקע בזמן תנועה. במדרס איכותי העקב תמיד יהיה רחב מעט כדי לספוג את הזעזוע.
מדרסים לפלטפוס יכולים להיות מדרסים ביומכניים או מדרסים פונקציונליים. המדרסים מגיעים עם שכבות שונות מחומרים שונים, הדחיסות היא קריטית בהתאם למבנה כף הרגל של המטופל. ההתאמה של המדרס חייבת להיעשות במכון מקצועי כדי ליצור חלוקת עומס על כף הרגל באופן המאוזן ביותר.
מה קורה לאחר שימוש במדרסים?
מדרסים לפלטפוס יכולים למזער נזקים והשלכות כמו כאבים בכף הרגל, דלקות ושברי מאמץ. פלטפוס הוא אחד מהגורמים שמעודדים דלקות בגיל אכילס ופגיעה בסחוס הברכיים, מפרקים, גב ועוד. ההתאמה של המדרס היא קריטית מכיוון שניתן לרכוש מדרסים מובנים כבר, אך כל עוד הם לא מתאימים למבנה כף הרגל שלכם ההשפעה של המדרס לא תסייע לכם ואף עשויה להחמיר ולהוביל לדלקות ברקמות חיבור שונות. חשוב להגיע למכון מקצועי המתמחה בייצור מדרסים לפלטפוס, האבחון נעשה על ידי מומחה הבודק את מבנה כף הרגל, פעילות, סוג נעליים, תיאור רפואי, בדיקה פיזית של הדריכה בעמידה ובתנועה וכאשר יש צורך הבדיקה נעשית גם באמצעות שיטות ממוחשבות מתקדמות.
המחיר אותו נשלם עבור מדרסים לפלטפוס משתנים בהתאם להמלצת המאבחן וסוג החומר ממנו עשויים המדרסים. המחירים יכולים להתחיל מכ-250 ש"ח עבור מדרסים פונקציונליים ועד כ-2,000 ש"ח עבור מדרסים ביומכניים. ההבדל בין המדרסים בא לידי ביטוי בחומר, בדחיסות ובכמות השכבות שיש במדרס. המדרסים משרתים אתכם לטווח הארוך ומונעים גם שחיקה של הנעל עצמה, המדרסים יכולים להישמר ל-3 שנים ומעלה בהתאם להתנהלות שלכם.
מידות כף הרגל
לאחר בחירת המדרסים יש לקחת מידות של כף הרגל. יש 3 דרכים אפשריות ללקיחת המידות של כף הרגל של המטופל.
- עמידה- לקיחת מידות של כף הרגל בעומס מלא.
- ישיבה- לקיחת מידות של כף הרגל בעומס חלקי.
- שכיבה בחבישת גבס- לקיחת מידות של כף הרגל ללא עומסים כלל.
אז כמה זה עולה?
קשה לענות באופן חד משמעי כמה מדרסים לפלטפוס עולים, מאחר שהמחיר משתנה בהתאם לסוג המדרסים, לחומר ממנו עשויים המדרסים, לבעיה ממנה סובל המטופל, מי איש המקצוע ועוד.
אנשים רבים מפחדים לרכוש מדרסים מאחר שהם יקרים, אך למעשה ניתן למצוא מגוון רחב של מדרסים במחירים משתלמים. טווח המחירים עבור מדרסים לפלטפוס ינוע בין 400 לבין 2,500 שקלים, כאשר יש לקחת בחשבון שהמדרסים הזולים פחות איכותיים.